Het Lintweverijmuseum van Komen werd in 1985 ingehuldigd. Met de hulp van een dertigtal getouwen zal u de wonderbare geschiedenis der weefindustrie te Komen ontdekken. Alles begon in de jaren 1200 met de lakennijverheid. Enkele eeuwen en oorlogs later kwam het lint uit en dat met de aankomst in Komen van een Ieperlingse vlashandelaar : Philippe Hovyn. Hij creërde een lintpakhuis en introduceerde nieuwe getouwen.

Met de spoel in de hand om lintjes te weven.

Gedurende het tweede deel van de negentiende eeuw werd Komen,    met de industriële revolutie, de wereldhoofstad van de lintweverijindustrie. Dan kwam de eerste wereldoorlog. Komen werd totaal vernield. Enkele jaren later getuigden nieuwe lintindustriën van   de hergeboorte van het textiel te Komen.

Het “Louis Masson – Halve Maan” getouw,         gecreëerd in 1922 te Komen.

Het einde van de jaren ’60 bracht een nieuwe crisis met zich mee :  de spoelgetouwen werden door naaldgetouwen vervangen : meer productie met minder lintwevers. En in de jaren ’80 en ’90 kozen veel maatschappijen nog eens voor delocalisatie.

Toch bestaan er nu nog toplintweverijindustries gespecialiseerd in merkprodukten te Komen. Dus kom, alleen of met uw vrienden en familie, de ganse geschiedenis van het weefpatrimonium van Komen ontdekken via getouwen uit alle tijden… en die functioneren !

Een hedendaagse naaldgetouw aan het werk!

Advertisement