Elliptische tandwielen weefgetouw
Rond 1860 gebruikt men en heel nieuwe drijfkracht : de stoom. Stoommachinen worden ook aangelegd in de eerste weverijen. De wevers zijn aangetrokken door bazen die investeeren in een stoomketel en een antaal weefgetouwen. Zo begint het fabriekswerk, de industriële weverij, rond de jaren 1860.
Het elliptische tandwielen getouw dateert van deze tijd. De mechanisering is al opmerkelijk : armurenmechaniek; meer schachten; elliptische tandwielen.
Een afbeelding, ten zijde van het getouw, helpt u hun werking beter te verstaan : een ronde tandwiel gedecentreerd op de as geeft de snelheid aan een elliptische tandwiel. De eerste elliptische tandwiel versnelt de schitspoel en tegenovergestelde vertraagt de tweede elliptische tandwiel het opheffen van de schachten. Zo was het weven van brede linten mogelijk.
Voor de eerste oorlog, was de lint productie bloeiend in Komen : 400 miljoen meter lint per jaar ; 3500 weefgetouwen in activiteit. Komen was de hoofdstad der lint ter wereld!
Dan komt de Eerste Wereldoorlog. De duitste troepen maken zich meester van onze grondgebied. De weverijen werken niet meer, het lint werdt naar Duitsland gestruurd, de weverijen worden slaapzalen en ziekenhiuzen voor de soldaten. In 1917 moeten de inwooners naar Frankrijk of Vlaanderen vluchten. Het engelse leger bombardeert Komen en de omgeving. De stad en zijn buurt wordt verwoest. De weefindustrie moet volledig opgebouwd worden…

Tekening van een Duitser (soldaat) in een lintweverijfabriek te Komen (1917). Foto en collectie M. Sence.